Emäntä aloitti aamun soittamalla tänään lomalta palanneelle Työpäällikölle. Tavoitteena oli selvittää projektin loppuvaiheen aikatauluja: Milloin Sähkärit tulevat tekemään sähkökalustuksen ja kytkemään Nilanin toimintaan? Ovatko Sisustustimpurit aikataulussa? Milloin meillä voisi olla muuttotarkastus? Työpäällikkö lupasi selvittää vastaukset näihin kysymyksiin ja soittaa takaisin. Kärsivällisyys ei ole tällä hetkellä Emännän vahvin ominaisuus ja kun kolmeen tuntiin ei ole kuulunut mitään Emäntä alkaa käydä levottomaksi. Iltapäivästä Työpäällikkö soittelikin Isännälle ja lupaili aikatauluista, että melkein kaikki pitäisi olla valmista tämän viikon aikana. Jotain. pientä voisi kuulemma jäädä ensi viikolle. Sovimme talon luovutuksen ensi viikon perjantaille klo. 8.00.

Erikoinen hiljaisuus tuli puhelun aikana, kun Isäntä kysyi, että ”kai listamiehet tietävät, että meille listat pitää laittaa jiiriin”. Kun hän lisäksi mainitsimme, että olemme sopineet tämän jo sopimusvaiheessa niin Työpäällikkö ei ollut uskoa kuulemaansa ja totesikin ”EI voi olla TOTTA!” Yleensä tämä asia meinaan hoidetaan Design-taloilla perinteisesti lisälaskutuksella, eli asiakas maksaa lisähintaa sellaisestakin ylellisyydestä kuin jiiriin-sahatuista listoista. Vaikka jokin asia kuinka vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, kannattaa aina esittää lisäkysymyksiä ja kirjata mahdolliset suulliset lupaukset paperille.

Talollakin oli kuulemma tapahtunut melkoisesti asioita, kun Emännän vanhemmat raportoivat talolta meidän ollessa estyneitä käymään tarkastuksella. Sähkömiehet olivat käyneet asentamassa sähkökalusteet, laminaatin laittoa oli aloiteltu ja listojakin naputeltu. Meille selvisi myös syy Työpäällikkön omituiseen puhelinkäyttäytymiseen iltapäivästä. Tieto jiirilistoituksista ei selvästikään ollut saavuttanut listoittajaa, koska hän oli listoittanut kaikki ikkunat ryssänjiiriin. Työpäällikkö oli luultavasti tiennyt tämän iltapäivällä meille soittaessaan. Harjoitus tekee mestareita, kuten sanonta sanoo ja ryssänjiirilistat toivottavasti saavat kyytiä ja tilalle tulee oikein hyvin tehtyjä jiirilistoituksia. Jotta viesti oikeasti listoitustavasta saavuttaa varmasti Listoittajan Emännän vanhemmat kirjoittivat lapun Listoittajalle, jossa huomautettiin asiasta.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että olimme asiasta maininneet aikaisemmin puhelimessa viimeistelytöistä vastaavalle päällikölle. Valitettavasti hän ei vain ollut vienyt tietoa eteenpäin Listoittajalle. Ja loppupeleissä ei ole meidän asia ohjata työmiehiä toimimaan niin kuin on sopimuksissa kirjattu. Tämä tiedottaminen ja ohjaaminen kuuluu kyllä tällaisessa ”Avaimet käteen” talossa jollekin aivan muulle.