Olimme päättäneet kysellä pankeilta kilpailevia lainatarjouksia, vaikka saimmekin mielestämme kohtuullisen tarjouksen omasta pankistamme (Osuuspankki). Tänään aamulla oli lainaneuvottelut Nordean kanssa ja iltapäivällä Sampo-pankissa.

 

Neuvotteluissa selvisi, että ASP-laina osana rakennusprojektia ei olekaan ihan se selvin tapaus. Eri pankeilla oli huomattavasti eriäviä mielipiteitä ASP-lainasta ja siitä miten se suhtautuu rakentamiseen. Asia olisi erittäin selvä, jos ostettaisiin asunto kokokaan ASP-lainalla, mutta kun emme osta valmista taloa vaan rakennutamme uuden, niin siihen ei ihan heti löydy vastauksia. Rakentaminenkaan ei ole sinänsä ongelma, jos pystyisit rakentamaan kokonaan ASP-lainalla mutta, kun sadalla tuhannella ei oikein rakenneta omakotitaloa, tarvitaan myös muuta lainaa.

 

Selvisi meille sentään sen verran, että jos tulee ongelmia ja kysyttävää ASP-lainasta, oikea osoite kysymyksille on Valtiokonttorin korkotukiyksikkö. Heidän pitäisi tietää kaikki ASP-lainoista ja ehtojen soveltamisesta eri tapauksissa. Pankeilta on turha yrittää saada varmaa tietoa ainakaan suoraan. Meille tosin eri pankit kyllä sitten ihan oma-aloitteisesti selvittelivät näitä kuvioita meidän puolestamme Valtiokonttorilta, mutta sinne voisi ihan itsekin lähettää kysymyksiä.

 

Tarjouksista sen verran, että Nordea antoi todella kilpailukykyisen tarjouksen ja vakuutti muutenkin palveluillaan. Sampo-pankki puolestaan ei halunnut lähteä lainkaan rahoittamaan meidän projektiamme. Nyt täytyy todella harkita, siirtääkö pankkiasiointi kokonaan toiseen pankkiin hyvän lainatarjouksen vuoksi vai mitä pitäisi tehdä?