Töiden jälkeen menimme katsomaan päivänvalossa, millaiset perustukset meidän talolle oli valettu. Muotit olikin jo ajettu pois ja pääsimme ihastelemaan, että tuosta se meidän talo alkaa nousta. Melko hyvää jälkeä olivat pojat tehneet, ja mittauspöytäkirjankin mukaan perustukset täyttivät laatuvaatimukset. Mielenkiintoisena yksityiskohtana tarkastimme sähkömittarin lukeman, viime kertaisen nollan sijaan siinä nökötti nyt lukema 80 kW/t eli aika paljon perustajat olivat saneet sähköä kulumaan. Suurin osa kulutuksesta lienee tullut perustuksen lämmittämisestä valamisen sekä kuivumisen aikana. Pari päivää sitten muotteja tarkastellessa olimme huomanneet, että näin kylmillä keleillä perustajat upottavat valuun lämpösähkökaapelin, jolla betoni saadaan pysymään sopivan lämpöisenä.

Perustuksen tarkastaja työssään :)

 

Näin paljon perustajat olivat saaneet kulutettu sähköä.

Erittäin ikävänä asiana mainittakoon, että perustusporukka voisi hieman enemmän miettiä ja ennen  kaikkia kysyä asiakkaalta, minne ylijäämäbetoninsa ruiskuttaa. Nyt perustajat olivat valuttaneet ylijäämäbetoninsa kukkulamme kahdelle reunustalle. Sinänsä etupihan puolella siitä ei ole haittaa mutta talon vilpolan päädyssä emme olisi halunneet betonia nähdä. Ensinnäkin olemme siellä yrittäneet kaikin tavoin säästää vähäistä luonnontilaan jäävää maastoa ja toiseksi tulevaisuudessa rakennettavan terassin perustaminen voi olla tuskaa käsipelillä, jos siellä on epämääräisiä kasoja betonia. Täytyy vain toivoa, että kaivinkonekuskimme kauha yltää varovasti poistamaan ylimääräisen betonin sieltä, minne se ei todellakaan kuulu.

Betonia kanervikossa, minne se ei todellakaan kuuluisi.

Tontilta kotiin tullessa pöydällä odotti jo kauan odotettu kirjekuori DT:ltä eli sähkökuvat, esite ja muutoshinnasto. Pikainen kuvien tarkastelu osoitti, että muutoksia tulee melko paljon, koska peruspakettiin kuuluu aivan liian vähän esimerkiksi pistorasioita. Lisäksi lievää kummastusta herätti RG Design-Talotekniikan muutoshinnasto. Emme tiedä tulkitsimmeko hinnastoa oikein, mutta siitä saa sen kuvan, että pelkät muutoskuvat maksavat lisähintaa. Eli sähkökuviin ei saa tehdä yhtään pienintäkään muutosta ilman, että siitä laskutettaisiin lisähintaa. Myös muutoskuvien lisähinta on ilmoitettu erittäin epämääräisesti eli 65-300 €. Eli pitääkö maksaa muutoskuvista 65 € jos haluat siirtää yhtä katkaisijaa seinältä toiselle. Entä milloin laskutetaan hinnaston 300 € ? Lisäksi pientä ”hilpeyttä” herätti hinnaston kohta, jossa sanottiin, että ”Timpurit veloittavat reikien teosta 3 € /reikä.” Tämä rivi toivottavasti tarkoittaa, että LISÄreiät maksavat lisähintaa. Mikäli rivi tarkoittaakin, että kaikki sähköreiät maksaisivat tuon lisähinnan niin luultavasti Isännän verenpaine saattaisi tällöin hieman nousta ja sähköpostit viuhua DT:n suuntaan... Täytyy vain ihmetellä, että pienistä puroista DT:n tulopuoli koostuu, jos lisähintoja oikeasti tullaan perimään, mitä pienimmistä asioista. Lisäksi on erikoista, että mikä ihme siinä on niin pirskatin vaikeaa antaa näitä hinnastoja etukäteen, kun ne kuitenkin ovat valmiina? Tosin kyllähän me oikeasti tiedämme, miksi hinnastoja ei haluta antaa asiakkaalle jo tarjousvaiheessa.