Meille on ollut aina selvää, että sopivassa elämäntilanteessa ostaisimme joskus oman asunnon, niinpä pari vuotta sitten aloitimme ASP-säästämisen. ASP-säästämisessä on ideana, että neljä kertaa vuodessa ASP-tilille voi tallettaa 150-3000 euroa. Kun tilille on talletettu vähintään 8 erää voi asunnon hankkia valtion takaamalla, korkotuetulla ASP-lainalla, edellyttäen että säästösumma on vähintään 10 % asunnon myyntihinnasta. Etuna on myös se, että ASP-säästöille maksetaan pankista riippuen 3-5 % verovapaata korkoa. Turun seudulle annetaan korkeintaan 100 000 € suuruisia ASP-lainoja, joten kalliimpaa asuntoa hankittaessa pitää osa rahoituksesta ottaa tavallisena lainana.

 

Tammikuussa havahduimme siihen, että ASP-säästämisen määräaika tulisi meillä täyteen keväällä ja voisimme ryhtyä harkitsemaan oman asunnon hankkimista. Aloimme katsella netistä myytäviä asuntoja ja kävimme asuntonäytössäkin. Pian kuitenkin kävi ilmi, ettei markkinoilta löytynyt ratkaisua, jossa huoneiston koko, hinta, sijainti ja kunto olisivat täyttäneet odotuksemme.

 

Aloimme harkita oman talon rakentamista ja katsella sopivia myynnissä olevia tontteja. Harmiksemme huomasimme, että nykyisessä asuinkaupungissamme tontit olivat liian hintavia meidän budjetillemme. Sitten huomasimme paikallislehdestä ilmoituksen, että noin 20 kilometrin päässä oleva maaseutukaupunki myy tontteja uudelta omakotitaloalueelta. Ehdimme harkita tontin hankintaa viikonlopun verran ja kävimme rakennusmessuilla kyseisen kaupungin esittelypisteessä hakemassa lisätietoa tonteista. Kävimme katsastamassa aluetta paikan päälläkin, jossa saimme kahlata polvia myöten lumessa. Ihastuimme varsinkin ylärinteen metsäisiin tontteihin.